Létání Vám vyprázdní peněženku, možná i postel, ale zato naplní život.
Jan Macháček 2007

16. Model Hobby

Dnes dopoledne začal 16. ročník veletrhu Model Hobby. Koná se na výstavišti v Letňanech a tam jsme se také dnes odpoledne, plni očekávání, vydali.

Veletrh nabízí v hale č. 2 stánky vystavovatelů a v hale č. 6 si návštěvník může prohlédnout svět modelů uvedený tak říkajíc do pohybu. Hala 2 je plná stánků, větších i menších, patřících výrobcům a prodejcům mezi modeláři notoricky známým i těm méně známým. K vidění jsou modely všeho možného, nekonečné záplavy akumulátorů, serv, přijímačů, vysílačů, gumiček a vůbec všeho, co je k modelařině potřeba. Co mě velmi (nemile) překvapilo, bylo opravdu malé zastoupení toho, co si pod pojmem modelařina stále představuji - lepených modýlků letadel, aut, tanků, modelů vlaků atp. Po návštěvě veletrhu se mi ale zdá, jako by snad všemu vládly jen a pouze RC modely. Očekával jsem, že uvidím velká kolejiště plná těch nejmenších detailů se spoustou vlaků a autíček nebo velké modely, jejichž lepení z milionů dílků musí trvat měsíce, ale jejichž propracovanost vyráží dech, spousty funkčních součástek, hejblátek, že hlasy lidí se budou ztrácet v příjemném bzučení serv. Jenže nic z toho se na Model Hobby nekonalo. Vše spíš připomínalo rutinní práci prodejců stojících za pulty čekajících na zákazníka, spíš než na návštěvníka dychtícího po něčem novém a zajímavém, co rozšíří jeho obzory, případně způsobí pocit neutuchající touhy "to" vlastnit, stůj co stůj.

Abych veletrhu jen nekřivdil, je potřeba se zmínit o zajímavé hale č. 6, kde se už něco vidět dá. Velká autodráha nebo obrovské staveniště na kraji města, kde bagry nakládají zeminu na nákladní vozy, zatímco městem projíždí cisterna s naftou hledajíc cestu k nedaleké čerpací stanici (celkově jedna z nejzajímavějších atrakcí), bazén s lodičkami, 1/4 haly je určena 3D akrobacii s "papírovými" letadly a k vidění jsou i obří modely letadel v měřítku 1:2 a dráha pro rychlá, v zatáčkách pěkně "driftující" auta.

Pokud jste tedy nespořili posledních pár výplat na to, abyste si na veletrhu nakoupili s 5procentní slevou (u jednoho stánku dokonce prodávali vystavené modely s 25procentní slevou! - bohužel Easy Glider už byl zamluven ;-) ), a nevadí Vám, že za vstupné zaplatíte 100 Kč, pak je veletrh právě pro Vás. Pokud ovšem očekáváte nějaké žhavé novinky nebo prezentace vlastně čehokoliv, budete, stejně jako my, odjíždět po hodině a půl zklamáni.

0 komentářů: