Létání Vám vyprázdní peněženku, možná i postel, ale zato naplní život.
Jan Macháček 2007

Výškoměr

Již nějakou dobu se mi v hlavě honí myšlenka, jak měřit a zobrazovat výšku ve které létám, případně celý výškový profil. Při troše hledání na internetu jsem narazil na velice zajímavý přístroj, který s velkou přesností přesně toto umí - výškoměr ALTI2.

Výškoměr ukládá ve stanovených intervalech aktuální výšku a tu je pak možné zobrazit v počítači (pracuje pouze offline, tzn. neukazuje výšku v reálném čase). Paměť umožňuje několik nezávislých měření, takže není třeba data stahovat ihned po každém měření. ALTI2 lze připojit k přijímači a pilot tak může přístroj zapínat, přerušovat záznam, případně vkládat značky do záznamu podle svého uvážení přímo z vysílače. Ke komunikaci se softwarem (licenci obdržíte při koupi přístroje, program se stahuje z internetu) slouží sériový port. Software lze nainstalovat pouze na Windows 98SE/2K/ME/XP, ačkoliv funkčnost na dalších operačních systémech teoreticky možná je.

Zde jsou některé parametry přístroje:
  • Rozměry (DxVxŠ) 37x12x18 mm
  • Váha 9 g včetně kabelu (cca 15cm) s koncovkou Graupner
  • Vzorkovací frekvence pro verzi Standard jsou 0.1 s (14 min), 0.2 s (28 min), 0.5 s (1 h:8 min) a 1 s (2 h:16 min). Po jednoduché úpravě jsou možné vzorkovací frekvence 0.2 s, 1.0 s, 2 s a 6 s (< 13 h)
  • Kapacita paměti je 8.180 záznamů u verze Standard
  • Napájení 4,4-9,6 V stejnosměrného napětí
  • Spotřeba 15 mA
  • Rozlišení 0,5 m (nezaměňovat s přesností)
  • Přesné výsledky dává přístroj do výšky +- 3000 m od výchozí polohy

Cena ALTI2 Standard je 3.500 Kč, pokud by Vám délka záznamu nevyhovovala, lze zakoupit i verzi ALTI2 BF se čtyřnásobnou pamětí za cenu 4.150 Kč. K přístroji lze zakoupit i různé příslušenství, například prodlužovací kabel s indikační LED diodou, kabel s tlačítkem (pokud nebudete výškoměr ovládat přes vysílač) a nebo klasický kabel převádějící sériové rozhraní RS232 na USB.

Domovská stránka ALTI2 (zřejmě neaktuální), více informací lze nalézt na www.lomcovak.cz.

0 komentářů: