Létání Vám vyprázdní peněženku, možná i postel, ale zato naplní život.
Jan Macháček 2007

e-Station BC-6 Dual Power

Tak trochu jiná liga.
Jak jsem zde již napsal, nahradila tato nabíječka mojí původní Ultramat 15. To, že se jedná o ohromný skok snad ani netřeba psát, kdo by nevěřil, ať nahlédne do manuálů a uzná sám.

Jediný parametr za Ultramatkou zaostává, a to vybíjecí proud. Ten je u e-Statiton jen 1A narozdíl od 5A Graupnera. Nevýhoda to jistě může být, ale u nabíjení LiPo baterií je to prakticky nepotřebná funkce a na nabíjení tužkových baterií, které se vezou do nabíječky až vybité 1A stačí. Zato velice potěší, že chlazení při vybíjení probíhá pasivně, a tak je krásně tichá.
Co doopravdy stojí za pozornost, je výběr programů pro baterie Li**, rozepisovat se do podrobností nemá veliký význam, návod ke stažení je na stánkách rcm Pelikán, v rychlosti jen uvedu že mimo běžného nabíjení má speciální program pro balancování článků, srovnání napětí pro skladování a mnoho nastavení a kontrol během průběhu nabíjení.

Zabudovaný balancer, který zobrazuje napětí na jednotlivých článcích je veliké plus. Je až neuvěřitelné že i přes svoji cenu 3990,- položí Ultramat 15 v této kategorii na lopatky. Ta s koupí nového balanceru těžko vyjde pod 4000,-.

Pro lehké porovnání obou nabíječek ještě uvedu pár kladů, které ultramat 15 nemá:
  • Dovede nabíjet LiFe
  • Při cyklování je možné zobrazit hodnoty vybitých i nabitých mA
  • Je možné nastavit dobu mezi započetím dalšího cyklu
  • Je možné zapojit teploměr a s ním nastavit další užitečné kontroly (vychladnutí článků u cyklování, vypnutí při překročení teploty)
  • Jde zapojit k PC
  • Zobrazování hodnot napětí na jednotlivých článcích
  • Umožňuje ukládat nastavení nabíjení
  • Mnoho uživatelského nastavení (ozvučení, vypnutí při překročení náboje, časovaná kontrola stavu baterií atd)
Je toho prostě hodně, musím ještě uvést, že je nabíječka velice malá a obsahuje sadu základních konektorů pro připojení baterií E-TECH, Shark POWER / PolyQuest.

0 komentářů: