Létání Vám vyprázdní peněženku, možná i postel, ale zato naplní život.
Jan Macháček 2007

Jak se létá s Elite

S Elite už mám něco nalétáno, ale takové kousky jako se Sharkem s ním ještě nedělám. Každopádně už je na čase jeho letové vlastnosti shrnout. 
Letadlo je to hodne svižné, a to jak rychlostí jako takovou, tak hlavně rychlostí reakce. Pro úplného začátečníka bych ho tedy nedoporučoval, leda omezit výchylky, ale dle mého je lepší začít dvouplošníkem jako byl Shark 1000, protože je klidnější a pomalejší. 
Pro lehce ostříleného letce, za kterého se i já považuji, bych ho rozhodně doporučil všema deseti. Létá krásně rovně, výkrut není potřeba korigovat výškovkou. Umí létat hezky i pomalu, ale to už tak pěkně nedrží, takže přistávání jde dobře, ale na akrobacii raději přidám.

Starty má krátké, rozjezd zvládne na cca 3 metrech, takže stačí rovnější kousek pole a je ve vzduchu.

Plovoucí výškovka a směrovka možná trochu usnadní práci servu, ale jinak jsem si žádného přínosu pro létání nevšiml, všechny ovládací plochy jsou tak veliké, že reaguje okamžitě a to i za silného větru. Velikost výchylek je naprosto dostačující, páky do krajních poloh prakticky nedávám.
Nepraktické vlastnosti plovoucí výškovky jsem si všiml při včerejším létání. Během startu se její přední část hodně přiblížila k zemi (při přitažení), kde narazila na nějaký drn, který celou půlku výškovky utrhl. Praskla v ohybu a bylo po létání. Na to je tedy třeba myslet.

Létání za silného větru bylo zábavné,  Elite se pral statečně a do řízení si zas tak moc mluvit nenechal.

Bude to letadlo na dlouhé hraní, rychlost mi u Sharka začala chybět, takže si Elite užívám s nadšením.

1 komentářů:

aki řekl(a)...

krásný článek pane :-)