Létání Vám vyprázdní peněženku, možná i postel, ale zato naplní život.
Jan Macháček 2007

Kabel učitel/žák

Tento víkend se udělalo krásně, viditelnost 100 m, krasné teploučko 4 stupně, a dokonce z oblohy nic nepadá. Mach okamžitě žhavil dráty a domluvil létání s naším novopečeným kolegou (Brožík).

Brožík zatím nemá ledadlo a těžko říct jestli někdy mít bude, každopádně projevil zájem a chtěl si létání zkusit. Není to dlouho co jsem pořídil kabel učitel/žák pro vysílačku Hitec Optic 6, které mám shodou okolností doma dvě (né že bych měl jednu do zásoby, ale Klejkolinka čeká na DagonFly, takže je její vysílačka volná). Bylo tedy načase propojení obou vysílaček vyzkoušet.

Není to pochopitelně žádná věda. Kabel má jednu koncovku nadepsanou jako "Master" a druhou jako "Student". Stačí tedy určit kdo je kdo a vysílačky propojit.
Obě vysílačky musí být nastavené pro řízení vybraného letadla. V našem případě samokřídla Sagita. Nastavení elevonů jsem provedl už doma, takže se šlo rovnou létat.

Musím říct, že je takový kabel moc povedená záležitost, já i Mach jsme rovnou létali a to letadlu (tenkrát Sky Lady II) pochopitelně moc dobře nedělalo.

Myslím, že je princip celého fungování jasný. Letadlo stačí dostat do bezpečné výšky, přitáhnout páčku "Trainer" na vysílačce k sobě a řízení si už užívá žák, a to přesně do okamžiku kdy páčku "Trainer" pustíte a převezmete nadvládu nad letadlem zpět.

Vzhledem k tomu, že celý průběh předávání řízení nezpůsobil žádný problém a Sagita se vrátila na zem v naprostém pořádku hladkým přistáním, troufám si říct, že se jedná o dokonalý způsob výuky létaní.


Cena kabelu je 293,- , chce to mít ale dvě vysílačky s možností propojení.

0 komentářů: